Назначеният за председател на Националния ваксинационен щаб проф. проф. Красимир Гигов

...
Назначеният за председател на Националния ваксинационен щаб проф. проф. Красимир Гигов
Коментари Харесай

България може да въведе изискване влизащите да са ваксинирани

Назначеният за ръководител на Националния имунизационен щаб проф. проф. Красимир Гигов разгласи, че първите ваксини ще дойдат на 27 декември, даде детайлности по отношение на проекта за имунизация, прикани хората да имат вяра, че имунизирането против ковид е потребно, а също по този начин не изключи опцията България да вкара обвързване идващите от чужбина да имат сложена ваксина, с цел да влязат в страната.

" Разбира се, че и аз участвах в правенето на проекта. Бяха привлечени разнообразни специалисти и представители от други ведомства и структури, които имат отношение - сподели проф. Гигов пред БНР в първата си медийна изява след оглавяването на щаба. - Първата група за имунизиране ще е медицинският личен състав, който в действителност се среща с инфекцията най-често. И като го защитим, отслабваме натиска в здравната система и цялата верига се облекчава. После следват социалните домове, където виждаме, че има вризове от зараза, образователни и други заведения, където им аструпване на хора. Но и личният състав от фермите за норки също. По целия свят избиват норките, тъй като са пропагандатор на ковид. Не може да поддържаме плантация за норки и гледачите да бъдат източник на болест . Що се отнася до хората от така наречен сериозни структури - това са енергоподаване, атомна централа, чиновниците на Министерство на вътрешните работи от първа линия и така нататък - те осъществяват живота в страната и би трябвало да им се обърне внимание ".

Проф. Гигов изясни, че другите етапи на имунизиране няма да са наложително една след друга, когато може ще се вършат редом, само че има цели и " не може безсистемно да се имунизира ". 

" Разбира се, че възрастните, онкоболните и изобщо хронично болните, са много уязвивми. Но там има и противопоказания и би трябвало да се подходи деликатно - дали са подобаващи за ваксини . Не са забравени тези хора, сега се създават описи от персоналните лекари на хората, които са застрашени и желаят да бъдат ваксинирани. Самите общопрактикуващи лекари сами би трябвало да проявят предпочитание дали ще се имунизират, или не. След това тяхната роля е да дефинират кои от пациентите им биха желали да се имунизират и третият миг е дали тези пациенти ще се имунизират в специфични центрове, в мобилни структури или от самия общопрактикуващ доктор - ще зависи от всеки съответен случай и проблем. "

Председателят на Националния имунизационен щаб удостовери, че в началото ще дойдат единствено 125 000 ваксини, което значи опция за имунизиране на към 60 000 души , защото имунизирането е двустъпково.  

" Ето, лекарите в България са 30 000 и няма да желаят да се имунизират всички. Тези първи количества няма да задоволят нуждите, само че започването е стъпка в вярна посока. Затова споделяме, че би трябвало да има приоритетност. В целия свят има приоритети и като има ограничаване в дозите, по целия свят се постъпва по този метод ", уточни проф. Гигов. 

Той сподели и по кое време се чакат първите количества от имунизациите: " 27, 28, 29 декември се чака да дойдат и, които би трябвало незабавно да бъдат имунизирани и желаят - незабавно започваме тяхното вдаксиниране. "

Професорът прикани хората да не имат вяра на антиваксърите и настоя да се организира разяснителна акция измежду българите.

" По-добре е да се направи имунизация, без значение, че сме преболедували. Да, може отново да се болести човек след ваксина, само че ще прекара заболяването доста по-леко - сподели доктор Гигов. - За имунизиране си има правила - очакваме да ни ги доставят дружно с имунизацията, да се види какви са и противопоказанията. Но и ние при всяка ваксина ще следим какъв е постефектът, резултатите. После тези резултати се обобщават и се показват както на органа, който е разрешил имунизацията, по този начин и на производителя. Но имунизациите никога не са интрига. Производителите са структури с голям потенциал и средствна, които са ни обезпечили безвредни ваксини. Тези ваксини не могат да се възпроизведат, да се ангажират с ДНК. Реално са безвредни. Като непознато тяло в организма, те провокират неговия имунен отговор и по този начин го вършат самостоятелен. Винаги при една ваксина се преценят изгодата и рискът. Рискът е доста по-голям, в случай че не си създадем тази ваксина. А и имунизациите ще се усъвършенстват - в днешно време има способи, които разрешават доста по-бързо да се оцени действието на дадена ваксина. Никоя от тези компании не би си разрешила да пусне артикул който да има странични феномени - това ще е срив за самата компания, да не приказвам за морални и други последствия. "

Красимир Гигов още един път натърти на обстоятелството, че имунизирането ще е безусловно гратис и непринудено. Затово бе запитан за мнението му относно това, че някои страни към този момент оповестиха, че ще позволяват чужденци, единствено в случай че са се ваксинирали и по този метод имунизациите в интернационален мащаб на практика стават наложителни

" Изборът за имунизиране е свободен. Но всяка страна си има своите закони и си пази системата - това е обикновено. И аз, в случай че желая да съм в дадена страна, би трябвало да извършвам нейните закони - сподели той. - Би било добре в България да реализираме групов имунитет, който се постига при към 70% имунизирани. И е редно, в случай, че сме постигнали избран % имуноустойчивост, да не предизвикваме популацията с неимунизирани лица . Но това е въпрос на бъдещето. При положение, че всички страни подхващат тези ограничения, тогава ще се получи един международен имунитет. И в реда на нещата е да създадем резистентност. Дали и по кое време ще реализираме тези 70% зависи от желанието на хората - в случай че няма това предпочитание, ще би трябвало да продължаваме с другите ограничения - отдалеченост, маскиу несъбиране и така нататък. Ваксината ще помогне да се върнем към естествен живот. "

 

ВТОРО СТАНОВИЩЕ

За идната акция по имунизиране се изрече и зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Николай Брънзалов .

" Аз съм безвъзвратен оптимист за изхода от пандемията, само че дано да не запушваме пробойните с шарани, а да работим градивно. За да се реализира такава огромна акция (за ваксинирането) на подобен необятен фронт, би трябвало да се работи в екип, с цел да бъде осъществена имунизацията на популацията от COVID-19 - сподели той през " Нова ТВ ". - В началото тежестта няма да падне върху общопрактикуващите лекари, защото преди да имунизират, самите те би трябвало да бъдат имунизирани. На първия стадий би трябвало да проучим кои от сътрудниците ще пожелаят да бъдат ваксинирани, като се надявам бъдат колкото може повече. Ваксината е главното оръжие против това зло, което е сега ".

Зам.-председателят на БЛС прикани българинът да спре да търси конспирации във имунизацията. " Нека да не се филмираме с чипове. Ваксината си минава през надлежния ред, с цел да бъде утвърдена . Готов съм да ми бъде сложена ваксина във вашето студио, с цел да покажа на хората, че няма от какво да се опасяват " сподели той.

Запитан за електронните посоки за PCR тест доктор Брънзалов посочи, че има някои проблеми с електронния автограф на персоналните лекари, само че всички дефекти щели да бъдат отстранени във времето.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР